Chrome vs Firefox

chrome vs firefox

Aș dori să încep acest articol cu o întrebare retorică: Ce browser preferați, Chrome sau Firefox? Și o altă întrebare și mai retorică: Mai folosește cineva Firefox? Dețin mai multe bloguri și de curând m-am uitat peste statisticile vizitatorilor și am rămas surprins când am văzut ca aproape 48% din cei care mi-au accesat blogul folosesc Chrome, 21% browser mobil, 17% Firefox, 6,4% Internet Explorer, 3,8% Opera, și restul brower de tabletă.

Acestea sunt statisticile de la un blog pe nișa de IT, ceea ce înseamnă că majoritatea pasionaților de tehnologie folosesc Chrome. Am și un blog de modă, adresat femeilor, iar acolo statisticile sunt în favoarea lui Firefox cu 43%, apoi browsere mobile 29%, Chrome cu 22%, Opera aproape 2%, iar de Internet Explorer ce să mai vorbim, sub 1%.

Nu aș putea spune că statisticile astea sunt relevante pentru că folosesc statcounter și menține un istoric doar pe ultimele câteva zile. În ceea ce mă privește, ca și utilizator de linux, folosesc doar Chrome și Firefox, iar Internet Explorer nu am mai folosit de câțiva ani.

De regulă folosesc ambele browsere în paralel pentru că îmi este mai ușor când deschid multe tab-uri și pot spune că din obișnuință nu am putut să renunț la Firefox. M-am obișnuit ca pe firefox să am mereu deschise tab-urile pe care le utilizez frecvent gen emailurile, facebook, iar Chrome-ul îl folosesc când deschid multe tab-uri noi atunci când caut ceva.

Așadar în mod intens folosesc Chrome pentru că dacă un tab o ia razna și se blochează pot să închid doar tab-ul respectiv și continui mai departe munca, în schimb la Firefox se închide cu toate tab-urile și am pățit-o să nu-mi facă restore la tot ce aveam deschis.

De asemenea îmi place la Chrome că are propriul task manager pe care îl pot accesa ușor din combinația a două taste Shift+ESC. Atunci când observ că începe coolerul s-o ia ”razna”, se presupune că un tab face probleme și îl închid din task managerul Chrome-ului.

Pe de altă parte dacă vreau să folosesc sesiune privată, apelez întotdeauna la Firefox pentru că am toată încredere că oferă maximul de siguranță, față de Chrome care fiind produs de Google are tot interesul să urmărească și sesiunea privată.

Ceea ce mi se pare ciudat este că motorul de căutare google arată rezultate diferite în Firefox față de Chrome. Adică caut un articol de-al meu după un anumit termen și apare poziționat diferit pe cele două browsere, și având în vedere că nu folosesc bara de search ci intru pe google.ro cu sesiune privată atât în Chrome cât și în Firefox ar trebui sa am același rezultat. Acest lucru iar mă duce cu gândul la faptul că pe Chrome ești urmărit chiar și când folosești sesiune privată.

În ceea ce privește viteza de navigare, nu cred că pot face o distincție între cele două browsere mai ales că nu le folosesc pe amândouă în același mod. Am văzut mulți filozofi pe blogurile lor cum fac tot felul de comparații că unul mănâncă mai mult RAM decât celălalt.

Mi se pare aberant să compari două browsere în funcție de RAM-ul utilizat, atâta timp cât scopul acestei memorii este de a fi folosită, că nu de drag ne punem 8 GB RAM, ca să stăm cu 4 GB liberi și restul să fie acolo că poate vor fi utili cândva. Din punctul meu de vedere un browser bun trebuie să știe să ”jongleze” cu memoria, să aloce atât cât trebuie ca să ofere cea mai bună experiență în navigare, și să elibereze RAM-ul atunci când este cazul.

Din ce am văzut niște teste comparative făcute de site-urile de specialitate, browserul Edge instalat pe Windows 10 depășește în unele teste atât pe Chrome cât și pe Firefox. Cu siguranță cărțile nu sunt jucate încă, și vom asista la o concurență acerbă între cele 3 browsere, lucru ce nu poate decât să ne bucure întrucât concurența duce la evoluție.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × three =