Cum plătești mai puțin la polița RCA

polita RCA-calcul RCA

Din întâmplare am aflat de la un prieten că polița RCA l-a costat cu 200 lei mai puțin decât pe mine, și curios din fire m-am pus să caut motivele pentru care există această diferență de preț. Bineînțeles că motorizarea mașinilor este identică, vârsta noastră, cât și data obținerii permisului este la fel.

Așa mi-a venit ideea de a scrie acest articol, care ar putea ajuta în special pe cei care doresc să-și achiziționeze o mașină. Pe mine cu siguranță m-ar fi ajutat să fiu informat, întrucât aș fi economisit până acum niște sute de euro.

În cazul nostru motorizarea este 1595 cmc, putere 75 kw, vârstă șofer 30 ani, și folosind acest calculator RCA am ajuns la peste 600 lei prețul poliței pe 12 luni pentru mașina mea, și 300 lei pentru mașina colegului. Prețul ales de mine ca etalon a fost cel mai mic rezultat, și anume de la Euroins.

De unde vine totuși diferența de preț la calculul asigurării RCA 2017?

În primul rând este vorba despre un lucru banal și anume localitatea. Dacă aș fi înmatriculat mașina pe un sat de exemplu, aș fi plătit numai 440 lei. Unele orașe defavorizate au și ele reducere dar nu atât cât satele. De exemplu dacă aș avea mașina înmatriculată pe Tg Jiu aș plăti 530 lei.

Ați ghicit! Mașina colegului este înmatriculată la sat și de aceea plătește mult mai puțin. Dacă nu credeți intrați pe aici pe calculator RCA și la localitate puneți un sat și vedeți rezultatul. Bineînțeles, localitatea pe care o treceți pe asigurarea RCA trebuie să concidă cu cea de pe talon altfel, polița RCA este nulă, dați banii degeaba pe ea.

Deci nu vă gândiți să fentați „pe față” ci totul trebuie să fie legal, pentru că nu se știe când pocniti puternic o altă mașină și aveți nevoie de o asigurare RCA validă. Înainte de a cumpăra mașina vă schimbați buletinul și vă treceți domiciliu pe sat. Apoi mașina va fi înmatriculată conform domiciliului din buletin, adică pe sat.

Cealaltă diferență de la 440 lei și până la 300 lei probabil că vine de la clasa Bonus Malus, mai exact acesta este un coeficient cu care se majorează polița RCA. Aici găsiți un tabel cu toate aceste grupe și imediat o să vă explic în mare care-i treaba.

Atunci când vă cumpărați o mașină și achiziționați o asigurare, veți porni de la B0, ceea ce înseamnă un coeficient de majorare de 100%. Următorul an, dacă cumpărați polița pe 12 luni și până în prezent nu ați avut un accident în urma căruia să folosiți asigurarea RCA, veți trece la clasa B02. Dacă cumpărați asigurarea pe 6 luni, veți beneficia de clasa B01 și implicit la reînnoire vă costă puțin mai mult.

În concluzie, mașina mea la calculul poliței RCA de anul acesta are B10, calculându-se un coeficient de 60% aplicat primei de asigurare, în timp ce mașina colegului având RCA de 7 ani, este încadrată la B14 cu coeficient de 50%.

Legat de Bonus Malus prea multe lucruri nu puteți face decât să conduceți cu atenție și să nu provocați accidente. La primul accident conform tabelului de mai sus, veți fi retrogradat 4 clase (ce se dobândesc în 2 ani de poliță RCA), iar la următorul accident încă 4 clase.

Vă recomand ca la accidente minore, gen zgâriat o aripă, mai bine scoateți din buzunar 300-400 lei și-i dați omului să-și repare mașina, decât să coste mai mulți bani datorită majorării prețul poliței, plus timp pierdut pe la asigurator (cam 2 ore din proprie experiență).

Cu siguranță nu mai este un truc de actualitate, dar merită precizat faptul că unele firme de asigurare RCA oferă reduceri substanțiale pentru pensionari, așa că merită să înmatriculați mașina pe un părinte/bunic pensionar.

În prezent istoricul tău (clasele bonus) sunt corelate cu seria mașinii, iar dacă cumperi o mașină nouă, vei fi automat încadrat în grupa B0. Logic ar fi ca istoricul să fie corelat cu CNP pentru că șoferul este cel care produce accidentul, nu mașina și tot șoferul este cel care plătește asigurarea RCA.

Dacă ai două mașini una mai nouă și alta mai veche este absurd să plătești mai mult pentru cea nouă decât la cea veche. Același șofer le conduce, și poate fiind vorba de o mașină nouă ai mai multă grijă de ea decât de cea veche. Nu văd logica, decât că asiguratorii vor să ne stoarcă de bani.

2 Comments on Cum plătești mai puțin la polița RCA

  1. Un pic ciudat acest sistem de asigurari RCA! Se mai modifica pe ici-pe colo unele chestii, dar tot trebuie sa ne ferim de fapt. Mi se pare ca aduce un pic cu fransiza de la asigurarea CASCO. Oricum, e foarte bine ca ai mentionat si acest calculator/verificator de RCA, pentru ca de fapt online e mult mai simplu si mai comod. Si mai rapid! Chiar si asa, tot trebuie sa ne ferim de evenimente…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + eighteen =