Cum plătești mai puțin la polița RCA

polita RCA-calcul RCA

Din întâmplare am aflat de la un prieten că polița RCA l-a costat cu 200 lei mai puțin decât pe mine, și curios din fire m-am pus să caut motivele pentru care există această diferență de preț. Bineînțeles că motorizarea mașinilor este identică, vârsta noastră, cât și data obținerii permisului este la fel.

Așa mi-a venit ideea de a scrie acest articol, care ar putea ajuta în special pe cei care doresc să-și achiziționeze o mașină. Pe mine cu siguranță m-ar fi ajutat să fiu informat, întrucât aș fi economisit până acum niște sute de euro.

În cazul nostru motorizarea este 1595 cmc, putere 75 kw, vârstă șofer 30 ani, și folosind acest calculator RCA am ajuns la peste 600 lei prețul poliței pe 12 luni pentru mașina mea, și 300 lei pentru mașina colegului. Prețul ales de mine ca etalon a fost cel mai mic rezultat, și anume de la Euroins.

De unde vine totuși diferența de preț la calculul RCA pe anul 2016?

În primul rând este vorba despre un lucru banal și anume localitatea. Dacă aș fi înmatriculat mașina pe un sat de exemplu, aș fi plătit numai 440 lei. Unele orașe defavorizate au și ele reducere dar nu atât cât satele. De exemplu dacă aș avea mașina înmatriculată pe Tg Jiu aș plăti 530 lei.

Cealaltă diferență de la 440 lei și până la 300 lei probabil că vine de la clasa Bonus Malus, mai exact acesta este un coeficient cu care se majorează polița RCA. Aici găsiți un tabel cu toate aceste grupe și imediat o să vă explic în mare care-i treaba.

Atunci când vă cumpărați o mașină și achiziționați o asigurare, veți porni de la B0, ceea ce înseamnă un coeficient de majorare de 100%. Următorul an, dacă cumpărați polița pe 12 luni și până în prezent nu ați avut un accident în urma căruia să folosiți polița RCA, veți trece la clasa B02. Dacă cumpărați asigurarea pe 6 luni, veți beneficia de clasa B01 și implicit vă costă puțin mai mult.

În concluzie, mașina mea la calculul poliței RCA de anul acesta are B10, aplicându-se un coeficient de 60% aplicat primei de asigurare, în timp ce mașina colegului având RCA de 7 ani, este încadrată la B14 cu coeficient de 50%.

Legat de Bonus Malus prea multe lucruri nu puteți face decât să conduceți cu atenție și să nu provocați accidente. La primul accident conform tabelului de mai sus, veți fi retrogradat 4 clase (ce se dobândesc în 2 ani de poliță RCA), iar la următorul accident încă 4 clase.

Vă recomand ca la accidente minore, gen zgâriat o aripă, mai bine scoateți din buzunar 50 euro și-i dați omului să-și repare mașina, decât să vă majoreze prețul poliței, plus timp pierdut pe la asigurator (vreo 2 ore din proprie experiență).

Cu siguranță nu mai este un truc de actualitate, dar merită precizat faptul că unii asiguratori oferă reducere substanțială pentru pensionari, așa că merită să înmatriculați mașina pe un părinte pensionar.

Majoritatea asiguratorilor îți corelează CNP-ul cu seria mașinii, iar dacă cumperi o mașină nouă, vei fi automat încadrat în grupa B0. Logic ar fi ca istoricul să se înregistreze doar pe baza CNP-ului nu și pe seria mașinii pentru că șoferul este cel care produce accidentul, nu mașina.

1 Comment on Cum plătești mai puțin la polița RCA

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + sixteen =