Pe măsură ce trec anii, mi se pare fascinant să descopăr în Ema un mix de trăsături fizice între mine și tatăl ei, dar și câte ceva de la bunici.
Mai mult, descopăr în ea gesturi de-ale mele, reacții și comportamente ”copiate” uimitor de la noi.
E-adevărat că nu m-a prea preocupat genetica și nici studiile de specialitate, atunci când am aflat că vom avea un copil.
Nici astrologia nu este tocmai în sfera mea de pasiuni sau preocupări, așa încât nu știu să spun cât % din Ema este moștenire genetică, cât este influența zodiei și cât este rodul al educației & al anturajului ei de prieteni și colegi.
DAR ȘTIU CĂ EMA E O ÎMBINARE DUPĂ O FORMULĂ MAGICĂ, E CLAR!
Are ochii tatălui ei, dar zâmbetul meu.
Atracția pentru materiile exacte, de la tatăl ei, pasiunea de a scrie, de la mine.
Iar lista poate continua, mai ales că are câte ceva și din bunici, ba chiar descopăr deseori reacții & gesturi pe care mi le amintesc de la fratele meu.
E CLAR, FIECARE COPIL E FASCINANT ÎN ÎNTREGUL LUI, CU PIESE DE PUZZLE ADUNATE DIN ADNUL PĂRINȚILOR ȘI FAMILIILOR DIN CARE PROVINE.
Deşi ADN-ul este moştenit de copii de la părinţi în cantităţi egale de procentaj şi numerele de cromozomi sunt deja determinate, şi anume 23 de cromozomi de la fiecare părinte, oamenii de ştiinţă declară că activitatea acestor gene variază.
Fiecare fiică are exact câte 50% din ADN-ul cromozomial provenind de la fiecare părinte.
Fiecare băiat se apropie de 50%, modificat doar prin moștenirea unui X de la mamă și a unui Y de la tată.
Există mulți factori care intervin.
Pe scurt, copiii au câte 50% din ADN-ul fiecărui părinte, doar că acest procent nu se traduce prin 50% din trăsăturile părintelui.
Este aleator, în principiu, cu care dintre părinți seamănă copilul, deși genetic, acesta are o contribuție egală atât de la mama, cât și de la tată.
Se pare că genele paterne/ de la tată sunt mai active decât genele de la mamă, sau cele materne. Acurateţea acestei teorii poate fi demonstrată doar prin trăsăturile ce sunt transmise de la tată la copiii săi, spre deosebire de cele transmise de mamă.
Culoarea ochilor
Lucrurile sunt clare când vorbim despre culoarea ochilor. Există gene dominante şi recesive. Cel mai probabil copiii moştenesc forma ochilor de la tata, iar culorile închise, negru sau căprui, sunt dominante.
Culoarea şi tipul părului
Încă o dată, genele dominante au un rol important. Dacă unul dintre părinţi are culoarea părului mai închisă, şansele ca bebeluşul să-l moştenească sunt ridicate, iar dacă mama are părul des, copilul va moşteni această trăsătură.
Înălţimea
Pe cine va moșteni copilul când va crește? Înălțimea lucru depinde de genele ambilor părinţi, dar se pare că înălţimea tatălui are un rol important.
Dacă tatăl este înalt, copiii vor fi înalţi.
Conformația corpului
Cel mai probabil, forma corpului este moştenită de la mamă. Interesant mi s-a părut și că în proporție de 80%, greutatea corporală este stabilită genetic.
Inteligenţa
Aici teoriiile sunt destul de contradictorii. Există experți ce consideră că gena care stabileşte nivelul de inteligenţă este moştenită de la tata, iar alții spun că mamele sunt cele care sunt responsabile pentru transmiterea genelor care determină inteligența.
De asemenea, dacă bunicii sunt personae cu o inteligenţă peste medie, cresc şansele ca nepoţii să aibă un IQ ridicat.
Se știa până de curând că inteligența are o componentă ereditară, ce se transmite în mod egal de la ambii părinți. Cu toate acestea, mai multe studii arată că cei mici vor moșteni inteligența de la mamă, pentru că genele inteligenței se află pe cromozomul X.
Temperamentul
Temperamentul copilului este influenţat atât de mediul în care trăieşte, dar şi de moştenirea genetică. Mamelor, atenție: copiii sunt influenţaţi, în ceea ce privește temperatmentul, de mamă!
Copiii moștenesc și trăsături de caracter?
Specialiștii spun că ceea ce se transmite ereditar nu sunt caracteristicile psihologice sau morale, ci, anumite dispoziții ce facilitează achiziția în cursul vieții a unor astfel de caracteristici comportamentale.
Nu poți moșteni o anumită trăsătură de personalitate, ci mai degrabă, o anumită predispoziție către un comportament.
Cu alte cuvinte, temperamentul se moștenește, iar caracterul se formează. Temperamentul poate fi flegmatic, melancolic, coleric sau sangvinic și va fi asemănător cu al unuia din părinți.
Sunt curioasă voi ce trăsături ale voastre ați descoperit în copiii voștri?