Inainte de a prezenta cateva informatii esentiale despre infiintarea unei firme online, este important sa definim notiunea de firma. Astfel, o firma reprezinta forma legala prin care o persoana desfasoara activitati pentru obtinerea unor resurse financiare. Exceptie de la aceasta regula fac asociatiile si fundatiile, care nu au scop lucrativ, insa si acestea trebuie sa fie inregistrate legal.
Astfel, daca ai in plan sa infiintezi o firma, online, fara a fi nevoit sa te deplasezi, iti prezentam pasii pe care trebuie sa ii urmezi.
Atentie! Trebuie sa stii ca pentru infiintarea unei firme online ai nevoie de o semnatura electronica. In cazul in care nu detii una, poti apela la specialisti care sa te ajute cu infiintarea firmei online.
In continuare, iti vom prezenta pasii prealabili pe care trebuie sa ii urmezi pentru infiintarea unei firme online.
1.Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa te decizi asupra tipului de firma pe care doresti sa o inregistrezi la Registrul Comertului.
2.Al doilea pas este reprezentat de numele firmei
Inainte de a te decide asupra denumirii firmei, trebuie sa stii ca exista cateva exigente privind termenii ce pot fi integrati in numele societatii. Cuvintele “roman”, “institut”, “academie”, pot fi utilizate doar respectand anumite conditii.
3.Trebuie sa verifici disponibilitatea denumirii societatii pe site-ul ONRC (poti afla aceasta informatie prin completarea unui formular). Este important ca pe langa denumirea principala, sa mai ai inca doua optiuni.
4.Alege sediul firmei si incheie contractul de inchiriere.
5.Redactarea actului constitutiv.
Actul constitutiv include forma juridica a firmei, durata de fuctionare, denumirea firmei, dar si obiectul de activitate, etc.
Pasi de urmat pentru infiintare firma online
Cel mai important pas pe care trebuie sa il ai in vedere este scanarea individuala a documentelor, iar ulterior salvate in PDF si atasata semnatura electronica. Mai departe, trebuie sa completezi si sa adaugi actele de care ai nevoie pentru inregistrarea firmei pe site-ul Registrului Comertului. Poti bifa acest pas accesand sectiunea “Servicii online PC”, rubrica “Inregistrare in RC si autorizare PJ”.
In privinta taxelor, cele aferente operatiunilor de inregistrare pot fi platite cu cardul, accesand portalul. Din momentul in care inscrierea online se va derula, vei vedea ca sunt 9 rubrici ce trebuie completate.
Este important de stiut ca optiunea “Salvare pas intermediar” trebuie bifata dupa fiecare operatiune, iar apoi selecteaza “Pasul urmator”. Astfel, te poti asigura ca toate informatiile vor si salvate automat, iar la sfarsitul completarii cererii, aceasta va putea fi vizualizata in sectiunea “Cererile mele”. Tot in cadrul acestei sectiuni, vei primi si nota de calcul corespunzatoare operatiunilor solicitate, dar si posibilele observatii.
In cazul in care firma a obtinut aprobare, ONRC va emite documentele constitutive in termen de 2-3 zile. Dupa inregistrarea la ONRC, în termen de 30 zile, trebuie să obții de la ANAF registrul unic de control.
Asadar, infiinatarea unei firme online reprezinta cea mai buna optiune, insa daca ai nevoie de ajutorul unor specialisti, echipa profesionista iti sta la dispozitie cu toate informatiile de care ai nevoie. Mult succes!