Una dintre cele mai circulate limbi straine din Europa Contemporana este limba germana. Numarul vorbitorilor ai acestei limbi depaseste o suta de milioane, iar mai mult de 45 de milioane de etnici germani se afla pe teritoriul Statelor Unite. Cele mai multe dintre popoarele europene au origini germanice, ajungand sa devina o limba de influenta majora pe teritoriul acestui continent. In prezent, limba germana este pe locul 14 in topul celor mai vorbite limbi straine, iar internetul are ocupat 2% din continut.
Foarte multe popoare contemporane au origini germanice. Francii din Paris sunt popoare germane ce au reprezentat stalpul pentru constructia Parisului. In prezent, limba germana este oficiala in tari ca Germania, Austria, Elvetia, Luxemburg si Liechtenstein. Zone cunoscute din Italia si Franta ( Tirolul de Sud si Lorena ) sunt districte populate de germani nativi. Astfel, limba germana a fost influentata de o serie de factori, venind la baza cu o istorie indelungata si influenta asupra Europei.
Cu toate acestea, limba germana nu a fost marcata de limba latina. Va precizam in randurile urmatoare mai multe detalii despre formarea limbii germane si cum a ajuns la o limba de sine-statatoare. Trebuie inteles din acest articol, faptul ca la constructia limbii germane din prezent, o serie de evenimente istorice au participat destul de intens. Cititi mai departe!
O mica introspectie asupra istoriei limbii germane
Desi „limba germana” incepe cu mult mai tarziu, vrem sa explicam de ce a fost foarte putin influentata de parcursul roman din antichitate.
Popoarele germanice si expansiunea Imperiului Roman
Inainte de razboaiele cu Imperiul Roman, regiunea Germaniei de astazi a fost puternic marcata de cele celtice si scandinave. Conform izvoarelor istorice, casele din zona scandinava se asemanau foarte mult cu cele construite de popoarele germanice.
Cu toate ca romanii s-au apropiat destul de mult de a cuceri teritoriul nemtesc, ei nu au reusit sa duca aceasta operatiune la bun sfarsit. La vremea respectiva, zona Germaniei era populata de mai multe triburi. Niciunul dintre acestea nu a reusit sa detina controlul intreg pentru intreaga regiune. Din aceasta cauza toata zona era divizata in mai multe teritorii.
Astfel, oricat de mult isi doreau romanii sa mentina autoritatea in zona respectiva, nu puteau pastra controlul in zona pentru o perioada lunga de timp. O data cu retragerea armatei romane dupa cucerire, aparea dorinta inversunata a fiecarui trib german de a prelua puterea. Dupa cum putem intelege, limba germana nu a fost influentata la fel de puternic de limba latina, dupa cum s-a intamplat cu alte popoare din perioada respectiva. Iar, cu toate acestea…
Ce limba se vorbea in perioada antichitatii in zona Germaniei?
Limba ce circula in antichitate in regiunea respectiva se numea Germana Veche. Aceasta era o limba uniforma vorbita in regiunea Germaniei de astazi, Austriei, Nordul Elvetiei si o parte din zona scandinava. Germana Veche a ramas neschimbata pana la sfarsitul secolului V, o data cu aparitia popoarelor migratoare.
Limba Germana Inalta Veche si influenta popoarelor migratoare
In perioada migratiei dupa secolul V, Germana Veche s-a separat creand doua limbi distincte: Germana Veche Inalta si Saxona Veche. In secolele VI si VII avem primele inscriptii, ce se afla pe catarama lui Pforzen. Aceastea sunt realizate in Germana Inalta Veche.
Intre anii 765 si 775 a aparut glosarul latino-german, ce continea 3000 de cuvinte scrise in limba Germana inalta Veche. Acestea aveau reprezentare cu termenii din limba latina.
Facem de aceasta data o scurta paranteza pentru a va prezenta biroul nostru de traduceri AQualityTranslation. Agentia de traduceri din Bucuresti realizeaza servicii pentru 120 de limbi straine.
Lucrari scrise in limba Germana Veche
Desi pana la sfarsitul secolului IX avem foarte multe inscriptii, doar dupa sfarsitul acestei perioade au inceput sa apara cele mai multe scrieri. Dintre acestea avem: Ludwigslied, Evangelienbuch, etc. Una dintre cele mai cunoscute este poezia crestina Muspilli. Aceasta descria parcursul sufletului dupa moarte. O alta scriere din perioada respectiva era Hildebrandslied. Ea descria povestea dintre un tata si un fiu, ce s-au cunoscut intr-o lupta.
Desi limba Germana Veche nu a fost influentata de limba latina, catre sfarsitul secolului IX se folosea scrisul latin pentru elementele religioase. Catre sfarsitul anului 1050, aceasta limba a fost reglementata facand o trecere catre…
Limba Germana Medie
Aceasta supravietuit pana la jumatatea secolului XIV. De asemeni, limba Germana Medie a crescut in influenta, o data cu extinderea teritoriilor ocupate de triburile germane. In aceeasi perioada, numarul vorbitorilor de limba germana a crescut semnificativ. Cu toate acestea, trecerea de la Germana Inalta Veche la Germana Medie s-a realizat treptat.
Limba Germana Medie s-a impus initial in zona triburilor bogate, devenind un standard in procedurile oficiale.
Evolutia limbii Germane Medii
Limba Germana Medie a suferit foarte multe schimbari semnificative. Acestea s-au impus atat la nivelul foneticii, cat si al morfologiei. Opera Nibelungenlied ( Cantecul Nibelungilor ) a fost scrisa in aceasta limba veche, descriind povestea dragonului Siegfried.
Prima carte de legi a fost publicata in limba Germana Medie. Aceasta se numea Sachsenspiegel si a dat startul unei limbi germane standardizate.
In anul 1350, limba Germana avea sa faca trecerea catre…
Limba Germana Moderna Inalta
Aceasta parte a limbii Germane a tinut din anul 1350, pana la sfarsitul anului 1650 ( o data cu ultima zi a Razboiului German ce a tinut 30 de ani ). O data cu aparitia acestei limbi, limba latina a fost inlocuita in totalitate din zona birocratica.
In secolul XIV avea sa apara foarte multe dialecte nemtesti desprinse din limba Germana Moderna Inalta. In anul 1440, o data cu aparitia tiparului, aceasta limba avea sa se manifeste prin mai multe transregionale. Unul dintre cele mai cunoscute a fost dialectul Tiutsch, ce a fost folosit la curtea imparatului Maximilian I.
Tot in limba Germana Moderna Inalta avea sa fie tiparita si Biblia. Unul din celebri autori nemti pentru traducerea acestei carti a fost Martin Luther. Aceasta carte a fost raspandita pana la sfarsitul secolului XVIII-lea, iar scrisul din Biblie avea sa devine un standard.
Limba Germana a avut un parcurs evolutiv, ajungand una dintre cele mai raspandite limbi din Europa.
Mai facem de aceasta data inca o scurta paranteza, prezentand serviciile de traduceri din limba germana. Acestea sunt oferite de AQualityTranslation si sunt printre cele mai eficiente pachete din orasul Bucuresti.
Limba Germana din secolul XVIII era Engleza din prezent
Imaginea limbii germane a crescut foarte mult catre sfarsitul secolului al XVIII-lea. Totul a fost datorita expansiunii Imperiului Habsburgic si posibilitatii locuitorilor din tara de a face negot cu cei din afara. Astfel, limba germana a ajuns sa fie vorbita la nivel international. Folosirea acestei limbi inseamna ca interlocutorul este comerciant, politician sau un locuitor al zonei urbane.
In aceeasi perioada, localitati mari din Imperiul Habsburgic au trecut prin procesul de germanizare. Printre acestea au fost: Budapesta, Ljubljana si Bratislava. In zona Romaniei, procesul de germanizare s-a aplicat pentru orasele Timisoara, Sibiu si Brasov.
Standardizarea limbii germane incepand din anul 1852
Primul ghid pentru utilizarea limbii germane a fost creat in anul 1852 si se compunea din 16 parti. Dictionarul respectiv a fost creat de fratii Grimm. In anul 1872 au aparut pentru prima data regulile gramaticale si ortografice. In anul 1901 a fost realizata a doua conferinta ortografica, ce a dus catre o standardizare completa.
Aceasta a fost istoria limbii germane. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la finalul acestui subiect!